fbpx
Любопитно

Кюриосити: Какво „видях“ за 3000 дни на Марс? (снимки)

Кюриосити: Какво „видях“ за 3000 дни на Марс? (снимки)
През януари 2021 марсоходът на НАСА „Кюриосити“ отбеляза 3000-ния СОЛ на „Червената планета“. Няма как да прикрия любовта си към космическите загадки, както и постиженията на човека на друга планета.

Подготвил съм избрани снимки направени от колата-робот на Марс за последните няколко години, както и кратка информация за мисията на „роувъра“, но първо ще поясня – Какво е СОЛ?

[mk_message_box type=“info-message“]

Sol/Сол е един слънчев ден на Марс; тоест ден на Марс. Сол е малко по-дълъг от деня на Земята – точно; 24 часа 39 минути 35 секунди.

[/mk_message_box]

Марс е четвъртата планета от Слънчевата система.

Марс - Червената планета

Тя носи името на римския бог на войната, чийто щит и копие образуват символа на планетата. Заради особения й цвят е наричана още „Червената планета“. Марс има два естествени спътника: Фобос и Деймос. Те са малки и имат неправилна форма. Средната температура на планетата е между -5 и -70 градуса.

Течна вода лежи под ледовете на южния полюс на Марс - изображение Mars Express

Има ли вода на Марс?

През 2018 г. учените за пръв път откриха доказателства за съществуването на вода на Марс – в течно състояние. Те смятат, че това е езеро с диаметър около 20 км, разположено на южния полюс на планетата и скрито от дебела ледена шапка.

Подземното езеро е открито от орбита с помощта на проникващ в лед радар, езерото вероятно е студено и пълно със соли – малко вероятно местообитание за живот. Но откритието, съобщено в Science, със сигурност ще засили интерес за други заровени слоеве вода, които може да са по-гостоприемни.

За любознателните...

Изследваната област

Орбитален Лазер Марс

(А) Сенчеста релефна карта на Planum Australe, Марс, южно. Картата е създадена с помощта на топографския набор от данни MOLA (11). Черният квадрат очертава зоната на изследване. (B) Мозайка, получена с помощта на инфрачервени наблюдения от камерата THEMIS (система за изображения с термична емисия) (13), съответстваща на черния квадрат в (A). Юг е нагоре в изображението. Червената линия маркира земната пътека на орбита, съответстваща на радарграмата, показана на фиг. 2А. Районът се състои предимно от безлични равнини, с изключение на няколко големи асиметрични полярни скали близо до долния десен ъгъл (B), които предполагат външно плъзгане на полярните отлагания (34).

Карта на базална топография и отразена мощност на ехо-сигнал

Езеро на Марс

(А) Цветово кодирана карта на топографията в основата на SPLD, изчислена по отношение на референтната точка. Черният контур очертава зоната, в която са концентрирани ярки базови отражения. (B) Цветово кодирана карта на нормализираната базална ехо мощност при 4 MHz. Голямата синя зона (положителни стойности на нормализираната базална ехо мощност), очертана в черно, съответства на основната ярка област; картата показва и други, по-малки светли петна, които имат ограничен брой припокриващи се профили. И двата панела се наслагват върху инфрачервеното изображение, показано на фиг. 1В, и стойността във всяка точка е медианата на всички отпечатъци на радар, пресичащи тази точка.

Малко повече за Кюриосити

Curiosity е марсоход с размер на автомобил, предназначен да изследва кратер наречен „Гейл“ на Марс като част от мисията на Научната лаборатория на НАСА. Кюриосити (прев. от. англ.; любопитство) е изстрелян от Земята на 26 ноември 2011 г. и каца на Марс на 6 август 2012 г. – близо 9 месеца и 10 дни продължителност на полета.

337 метра за 2-3 месеца

Растоянието изминато от роувъра на марс

Торнадо

Торнадо на Марс

Залез

Залез

Панорамен изглед

360 градуса панорамна гледка на Марс

Метеорит

Метеорит

Подбрани изображения от Марс

[mk_gallery images=“1193,1194,1195,1196,1197,1198,1199,1200,1201,1202,1203,1204,1205,1206,1207,1208,1210,1211,1212″ style=“style3″]

Източници

  • sciencemag.org
  • nasa.gov

Последвайте ни за още новини;

Сухиндол ИНФО в YouTube

Абонирай се (БЕЗПЛАТНО) за YouTube канала на Сухиндол ИНФО (с камбанка) и ще получаваш първи известия за най-новите видеа!