Сухиндол Video

Сухиндол почете Празника на българската авиация и военновъздушните сили (видео)

Сухиндол често е наричан „гнездо на орли“, заради плеадата от въздушни асове прославили града и България в цял свят.

Един от тях е прочутият аероинженер Петко Попганчев, който преминава със самолет под Стамболовия мост във Велико Търново. Със златни букви в историята на Сухиндол са записани и имената на Ганчо Маринов, Ганчо Душков, Васил Карамочев, Денчо Карамочев и единственото семейство военни летци подполковник Емилия Гърбова и полковник Тодор Гърбов.

Сред въздушните асове на Сухиндол изпъква особено много името на полковник Пеню Попкръстев. Той става пръв командир на сформираното аеропланно отделение в България през 1912-та година. Изпълнява 89 бойни полета, а през 1923-та година става пръв началник на българското въздухоплаване.

На 16 октомври 1912 година, пилотът Радул Милков и наблюдателят Продан Таракчиев извършват първия в света боен полет като бомбардират от въздуха Одринската крепост. По време на Балканската война, тя е смятана за непревземаема в цяла Европа. Полетът на българите променя това схващане и отваря нова страница в историята на световната авиация. Днес датата 16-ти октомври се отбелязва като Празник на българската авиация.

Петко Попганчев

Роден е на 21 август 1905 година в с. Сухиндол, Търновско – „Като в екшън от Холивуд, каскада направи пилотът Попганчев. На 24 май 1932 г. той мина под Стамболовия мост във Велико Търново. Неговият двуплощник ДАР-1А се мушна под железния свод, изви кръг над града и гордо кацна на хълма Картала. Машината остана почти невредима, скъсана е само опашната подпора”… Така пишат българскиге вестници на този ден за неговото… нестандартно обяснение в любов към местна красива девойка.

  • Искам да помоля роднините на останалите сухиндолски орли да се поразровят из старите албуми, и ако успеят да намерят снимки на техните роднини ще се радвам, ако ми ги изпратя за да ги архивирам във сайта та да покажем и тях.

Последвайте ни за още новини;

Сухиндол ИНФО в YouTube

Абонирай се (БЕЗПЛАТНО) за YouTube канала на Сухиндол ИНФО (с камбанка) и ще получаваш първи известия за най-новите видеа!